Który olej jest najzdrowszy?

WSPÓŁPRACA | Olej to tłuszcz, który ma niezwykle pozytywny wpływ na ludzki organizm. Na rynku dostępnych jest wiele różnych tego typu produktów, co sprawia, że często konsumenci mają problem z wyborem najlepszego. Warto wiedzieć, który olej jest najzdrowszy.

Olej to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których powinniśmy dostarczać jak najwięcej naszemu organizmowi. Tego rodzaju kwasy nie tylko chronią nas przed chorobami układu krwionośnego, ale także uważane są za ważny czynnik w profilaktyce nowotworowej, obniżają cholesterol, przeciwdziałają miażdżycy i obniżają ciśnienie tętnicze. Na sklepowych półkach często można znaleźć oleje tłoczone na zimno lub rafinowane. Które z nich warto wybrać?

Olej tłoczony na zimno czy rafinowany?

oliwaOleje tłoczone na gorąco i poddane rafinacji, czyli procesowi oczyszczania, mogą wydawać się na pierwszy rzut oka bardziej bezpieczne i zdrowsze dla ludzkiego organizmu. Prawda jest jednak taka, że tego rodzaju tłuszcze tracą swoje właściwości w procesie produkcji, a dodatkowo mogą wpływać również negatywnie na zdrowie. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest używanie olejów tłoczonych na zimno, które nie zostają poddane negatywnemu wpływowi wysokiej temperatury, a dobrej jakości surowce, z których są produkowane, zapewniają organizmowi wiele cennych składników. Takie właśnie oleje są ważnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które należy dostarczać w pożywieniu. Tłoczony na zimno olej, który dodatkowo nie został poddany rafinacji, to także wyjątkowy, delikatny smak i aromat, nadający potrawom dodatkowych walorów. Który z olejów jest uważany za najzdrowszy?

Warto stawiać na olej rzepakowy

Do jednych z najbardziej cenionych olejów należy olej rzepakowy tłoczony na zimno, który może konkurować nawet z oliwą pod względem walorów smakowych i właściwości zdrowotnych. Do wyprodukowania jednego litra takiego oleju żywa się około 3 kg rzepaku. Tego rodzaju produkt posiada niezwykle cenny kwas linolowy i oleinowy.

Dzięki olejowi możemy dostarczyć organizmowi nienasycone tłuszcze, a dodatkowo olej rzepakowy posiada odpowiednie proporcje takich substancji (na jedną część omega-3 przypadają dwie części omega-6). Warto podkreślić, że blisko 62% oleju rzepakowego stanowi kwas oleinowy, który wykazuje silne działanie obniżające zły cholesterol. Olej rzepakowy zawiera także najmniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 7%) spośród wszystkich tłuszczów.

Olej to popularny tłuszcz, wykorzystywany w polskiej kuchni zarówno do smażenia, jak i do różnego rodzaju sałatek. Warto jednak wybierać olej z rozwagą i w ten sposób wykorzystać w pełni jego walory smakowe oraz zdrowotne.

Artykuł powstał przy współpracy z olejowesmaki.pl

Tagi : ,
mamafit

Hania, nadaktywna mama dwójki, fitnesska, humanistka. Na blogu piszę o zdrowiu, aktywności, rozwoju, relacjach i o tym, jak łapać życie garściami, cieszyć się dziećmi i jednocześnie rozwijać pasje. Tak, można :) Rozgość się :)

Przeczytaj również