Nasiona chia na drugie śniadanie

Nasiona chia odkryłam niedawno, jeszcze nie wypróbowałam wszystkich możliwych kombinacji, jeszcze się nimi cieszę. Były już babeczki z nasionami chia, robiłam też zupę, do której je dodałam, a dziś wypróbowałam nasiona chia na drugie śniadanie. Coś zamiast owsianki, kanapki czy jogurtu z owocami.

Przyrządzanie jest bardzo proste, efekt jak na zdjęciu. Całość lekka, smaczna, doda energii, witamin, pobudzi koncentrację i pozwoli spokojnie dotrwać do obiadu. Czas przygotowania kilka minut (wcześniej trzeba przygotować wodę z nasionami chia).

Składniki na zdrowy deser z nasionami chia dla 1 osoby

  • pół szklanki wody (przegotowana lub mineralna)
  • nasiona chia dwie – trzy łyżki
  • banan
  • kiwi
  • dodatki j.n.

Dodatki do smaku wg uznania

  • garść płatków kukurydzianych/ owsianych
  • kilka kropel cytryny
  • jagody goji/ żurawina/ rodzynki
  • orzeszki laskowe/ włoskie

Przygotowanie

Jest bardzo proste. Wcześniej przygotowujemy nasiona chia, w tym celu do wody dodajemy powoli nasiona chia, mieszając. Powstanie galaretowa substancja, która będzie bazą.

Rozgniatamy dojrzałego banana, dodajemy do „galaretki” chia. Mieszamy. Kroimy drobno kiwi, dodaj, wymieszaj. Dodatki takie jak płatki, orzeszki, rodzynki i cytrynę dodajemy według własnych kubków smakowych.

Gotowe!

Tu dygresja: nasiona chia z wodą nie wyglądają najapetyczniej, ale kiedy wymieszamy je z czymś, jest znacznie lepiej. Tak przygotowana baza może spędzić w lodówce nawet kilka dni. Możesz dodawać po łyżce do jogurtu, sosów, zupy, wzbogacając potrawy w witaminy, minerały, kwasy omega-3 i białko, których bogatym źródłem są chia (więcej info o nasionach chia tutaj). Co ważne, nasiona chia nie mają smaku, nie zepsujemy więc dzieciom ulubionej potrawy. 😉

Smacznego!

mamafit

Hania, nadaktywna mama dwójki, fitnesska, humanistka. Na blogu piszę o zdrowiu, aktywności, rozwoju, relacjach i o tym, jak łapać życie garściami, cieszyć się dziećmi i jednocześnie rozwijać pasje. Tak, można :) Rozgość się :)

Przeczytaj również
  • uwielbiam te nasionka <3 najczęściej wypijam je ze szklanką mleka na dobranoc 🙂

    • A to ciekawe! Tak jeszcze nie próbowałam.

      • z mlekiem smakują o wiele lepiej niż z wodą, przynajmniej ja mam takie odczucia 🙂

  • chia jest super. Ja je jednak zwykle moczę przez noc w mleku i potem dodaję owoce, albo je tylko z mlekiem. Uwielbia je też moja córka. Pozdrawiam

  • Ja najcześniej robię na mleku kokosowym, ale twoje wygląda równie smacznie!