Odpowiednie przechowywanie żywności w kuchni

Odpowiednie przechowywanie żywności

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym najwięcej się dzieje. Warto zadbać w niej o porządek, szczególnie dlatego, że znajduje się w niej żywność. Odpowiednia ochrona pokarmów pozwoli zapewnić im dłużą świeżość. Uporządkowana kuchnia to także doskonały sposób na organizację przestrzeni i większy komfort podczas przygotowywania posiłków. Sprawdź w jaki sposób zabezpieczyć jedzenie, by nie straciło smaku oraz wartości odżywczych.

Każdy produkt ma swoje miejsce

Często zdarza się, że będąc w sklepie, starasz się kupić jak najwięcej produktów, by zapełnić lodówkę i szafki na dużej. To bardzo dobra metoda, która pomaga zaoszczędzić dużo czasu, jaki często marnujemy na zakupach. Dzięki temu zawsze masz pod ręką coś, co możesz przygotować gdy odwiedzą Cię niespodziewani goście. Ważne jest, by zakupione produkty znalazły w kuchni odpowiednie warunki, w których mogą przetrwać jak najdłużej.

Przechowywanie suchej żywności

Sucha żywność jak mąka, makarony, płatki czy przyprawy to pokarmy, które możesz przechowywać w temperaturze pokojowej. Wystarczy, że zamkniesz je w szczelnych, szklanych lub metalowych pojemnikach. Dzięki temu zabezpieczysz produkty przed wilgocią i szkodliwymi insektami. Jeśli chcesz postawić tego typu naczynia na widoku, zadbaj o to, by wyglądały one estetycznie i pasowały do wnętrza Twojej kuchni, co doda jej przytulnego uroku, nie przytłaczając nadmiarem.

Porządek w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce także powinno być zgodne z zasadą ładu i porządku. Wykorzystaj każdą z półek, by praktycznie poukładać pokarmy. Tutaj również możesz wykorzystać specjalne pojemniki, które dodatkowo ochronią żywność. Dodatkowo sprawdzą się przy produktach, które mają specyficzny zapach i pomogą oddzielić je od pozostałych.

Przechowywanie żywności w kuchni

Przechowywanie żywności – sprawdzone sposoby

Lodówka jest także miejscem, w którym przechowujesz surową żywność, a także resztki z obiadu, czy warzywa i owoce, które często pozostawiane na blacie są atakowane przez uporczywe muszki.  Zwykle ciężko się ich pozbyć, jednak są na nie sposoby – zobacz w tym artykule „Sposoby na muszki owocówki, które musisz poznać!

Niektóre pokarmy warto także mrozić. Ten sposób jest doskonały, kiedy chcesz na dłużej zachować produkty sezonowe. Mrożenie sprawdza się też, kiedy zrobisz duży obiad i nie wiesz, jak zabezpieczyć zapas. Po mrożone pokarmy zawsze możesz sięgnąć i mieć gotowy posiłek na kolejny dzień, ale pamiętaj, żeby nie zamrażać pokarmów ponownie!

Nie trzymaj na widoku rzeczy, po które nie sięgasz za często. Zagospodaruj miejsce w szafkach i szufladach na te produkty, które spokojnie mogą być tam umieszczone. Pozwoli to na zachowanie estetyki, a kuchnia wygląda na uporządkowaną.

Masz puste słoiki? Zrób z nich pojemniki

Posiadasz w piwnicy puste słoiki po konfiturach czy ogórkach? Dobrze je umyj, wysusz i wykorzystaj jako pojemniki na suchą żywność. Dzięki temu zaoszczędzisz pieniądze na kupno nowych. Żywność przechowywana w słoikach jest bezpieczniejsza niż w pudełkach czy workach. A Ty zawsze będziesz mieć pod ręką ulubione produkty.

Przechowywanie suchej żywności

Praktycznie, ładnie i z sercem, czyli DIY

Puste słoiki nie muszą być wykorzystywane tylko jako sposób na przechowywanie żywności. Możesz je też dodatkowo ozdobić, dziki czemu będą też stanowić ciekawy element dekoracyjny, ale najważniejsze, by były praktyczne. To co tworzy się samemu, jest oryginalne i przykuwa uwagę innych. Ma także większą wartość dla nas samych. Poza tym nadawanie nowego życia starym rzeczom to bardzo rozwojowe, kreatywne zajęcie i super sposób na spędzenie czasu z dzieckiem!

Dekoracyjne słoiki

Artykuł powstał przy współpracy z stukpuk.pl

Tagi : ,
mamafit

Hania, nadaktywna mama dwójki, fitnesska, humanistka. Na blogu piszę o zdrowiu, aktywności, rozwoju, relacjach i o tym, jak łapać życie garściami, cieszyć się dziećmi i jednocześnie rozwijać pasje. Tak, można :) Rozgość się :)

Przeczytaj również
Szczęście mierzone na chwile