Pałeczki do sushi – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Pałeczki do sushi

Artykuł sponsorowany | Sushi to coraz popularniejsza potrawa nad Wisłą. W ostatnim czasie powstało mnóstwo restauracji i barów sushi, w sklepach można kupić bez problemu wszystko, co potrzebne do przygotowywania tej japońskiej potrawy. Do dyspozycji jest mnóstwo przepisów i każdy może wykonać pyszne sushi w domu. Jednym z tematów stale pojawiających się w związku z sushi są pałeczki – czy trzeba ich używać, jak to zrobić, gdzie je kupić?

Pałeczki nieobowiązkowe

Na samym początku warto powiedzieć, że stosowanie pałeczek do jedzenia sushi nie jest obowiązkiem. To raczej zwyczaj popularny w Europie i w Ameryce Północnej, gdzie do dania dołączane są te azjatyckie sztućce. Na Dalekim Wschodzie je się głównie palcami, biorąc do ręki całe sushi, mocząc je w sosie sojowym, a następnie w całości wkładając do ust, ponieważ wtedy można delektować się ich smakiem. Dlatego nieskorzystanie z pałeczek nie będzie faux pas. W dobrych restauracjach przy talerzu powinien znajdować się ręczniczek i dodatkowo miseczka z wodą – można wtedy łatwo umyć zabrudzone palce.

Drewniane czy metalowe?

Tradycyjnie pałeczki są wykonane z oszlifowanego gładko drewna, nierzadko są zdobione i pokrywane różnymi znakami. Największym powodzeniem cieszą się pałeczki drewniane, w tym bambusowe – nie przewodzą ciepłą, dobrze chwytają jedzenie, są tanie. Używane są jako jednorazowe w większości azjatyckich restauracji. Metalowe pałeczki są droższe i z tego powodu rzadziej stosowane. Najbardziej popularne są w Korei. Ze względu na większy poślizg są rekomendowane przede wszystkim doświadczonym osobom. Również dostępne są pałeczki plastikowe, ale nie są stosowane do dań gorących, a pałeczki srebrne, złote, nefrytowe czy z kości słoniowej są już towarem luksusowym.

Instrukcja używania pałeczek

Jeżeli chcesz nauczyć się korzystania z pałeczek, pamiętaj o tym, że praktyka czyni mistrza. Na początku może być to dość trudne, ale im częściej będziesz je stosować, tym łatwiej przyjdzie ci posługiwanie się nimi na co dzień. Oto krótka instrukcja, jak należy stosować pałeczki:

  1. Koniec jednej z pałeczek umieść pomiędzy nasadą kciuka i palcem wskazującym, przytrzymuj ją palcem serdecznym i środkowym. Ta pałeczka pozostaje nieruchoma.
  2. Drugą pałeczkę ułóż równolegle do pierwszej i nad nią, palec wskazujący będzie wtedy pełnił rolę tego prowadzącego, a pałeczką powinno się swobodnie poruszać.
  3. Z użyciem palca wskazującego odsuwaj górną pałeczkę od dolnej i przybliżaj je do siebie przy chwytaniu jedzenia.

Pamiętaj także o pałeczkowym savoir-vivre:

  • nie wskazuj nikogo pałeczkami
  • nie oblizuj pałeczek
  • nie nabijaj jedzenia na pałeczki
  • nie podawaj innym jedzenia swoimi pałeczkami
  • uważaj, aby z sushi trzymanego w pałeczkach nie ściekał sos
  • jeżeli nakładasz jedzenie ze wspólnej patery, zaleca się użycie drugiego końca pałeczek
  • nieużywane pałeczki odłóż na specjalną podstawkę

Gdzie kupić pałeczki?

Dzisiaj pałeczki do sushi można kupić bez większych problemów w polskich sklepach. Duży wybór modeli drewnianych i metalowych, także z możliwością wykonania na nich dedykacji, czeka na amatorów sushi i innych azjatyckich przysmaków w sklepie internetowym Orient Deco pod adresem http://www.orientdeco.pl/. Można także zaprojektować swoje własne pałeczki!

mamafit

Hania, nadaktywna mama dwójki, fitnesska, humanistka. Na blogu piszę o zdrowiu, aktywności, rozwoju, relacjach i o tym, jak łapać życie garściami, cieszyć się dziećmi i jednocześnie rozwijać pasje. Tak, można :) Rozgość się :)

Przeczytaj również