Przyjemność jedzenia i plus dla zdrowia – zupa jarzynowa!

Zupa jarzynowa z makaronem

Artykuł Sponsorowany | Nie ma nic lepszego w zimowe popołudnie niż talerz gorącej, smacznej zupy. Gdy dodatkowo zupa ta jest bogata w wartości odżywcze – dbamy nie tylko o przyjemność dla podniebienia, ale także i o korzyści zdrowotne. I choć zupa znana z dziada pradziada, czy też raczej – z „baby prababy”, czasem warto podejrzeć jak robą to inni. Dziś specjalnie dla Was gotuje sam Makłowicz – smacznego!

Niekwestionowaną królową w tym temacie okazuje się zupa jarzynowa z makaronem. To gęsta, kremowa, pyszna i kolorowa zupka idealnie nadająca się na dopełnienie rodzinnego menu. Warto się przyjrzeć bliżej temu, jakie warzywa obowiązkowo powinny znaleźć się w takiej zupie jarzynowej, aby była ona jak najlepiej i jak najzdrowiej przyrządzona. Oto one:

  1. Fasola – jest smaczna i zawiera wiele składników odżywczych, które są korzystne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Jest łatwo dostępna – znajdziesz ją w w supermarketach, sklepach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością, sklepach specjalistycznych – wszędzie!
  2. Cebula – posiada właściwości antyseptyczne, a także katalityczne właściwości terapeutyczne, które mogą być stosowane do wspomagania leczenia wielu chorób. Przyczynia się też do skrócenia czasu gotowania dań z fasolą czy mięsem.
  3. Czosnek – oprócz wyrazistego zapachu ma wyraźne zastosowanie w medycynie naturalnej – liczne właściwości lecznicze i znaczne wartości odżywcze.
  4. Marchew – wszystkie różne odmiany marchwi zawierają bardzo cenne ilości składników odżywczych, które wyróżniają się z powodu ich wartości antyoksydacyjnych. Oczywiście jest tam duża zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy, jest beta-karoten – no i ten pyszny smak!

To podstawowe składniki, które każda zupa jarzynowa z makaronem mieć w sobie powinna, by była pyszna, zdrowa i pożywna. Waro pamiętać, że zachowamy większą wartość odżywczą warzyw, jeśli będziemy gotować je krócej – wrzucimy do gotującej się wody, zamiast zimnej. Oczywiste jest jednak, że same warzywa i makaron nie wystarczą, by stworzyć to pyszne danie. Potrzebny jest też mięsny wywar, najlepiej z drobiu. Przyda się też nieco wędzonego boczku – dla smaku i aromatu, jak również przyprawy, takie jak: sól, pieprz czy liść laurowy. Jest to domowa, ale też elegancka zupa, dlatego można z powodzeniem podawać ją także na przyjęciach czy innych szczególnych okazjach.

Na zdrowie!

Fot: www.pixmac.pl

mamafit

Hania, nadaktywna mama dwójki, fitnesska, humanistka. Na blogu piszę o zdrowiu, aktywności, rozwoju, relacjach i o tym, jak łapać życie garściami, cieszyć się dziećmi i jednocześnie rozwijać pasje. Tak, można :) Rozgość się :)

Przeczytaj również
Wakacje - jak dla kogo