Co zamiast kanapek? Najlepsze pomysły na przystawki na zimno

WSPÓŁPRACA | Już niedługo ruszą pikniki, grille, ogródkowe spotkania. Będzie nie tylko miło i wesoło, ale również zdrowo i inspirująco, bo przekąski na domowym przyjęciu to nie tylko kanapki, słone paluszki, orzeszki, popcorn czy chipsy.
Sałaty, przepyszne i zdrowe soki, chrupiące marchewki. A dla tych, co jednak potrzebują trochę konkretniej, proponujemy chrupiące ciabatty, wykwintne i apetyczne roladki z tortilli, tymbaliki z kurczaka, szykownego łososia, przekąski z cukinii, sushi i wiele innych, nietuzinkowych rozwiązań, które sprawią, że twoi goście nie będą potrafili przejść obok stołu obojętnie. Szybkie i smaczne przystawki sprawdzą się doskonale jako propozycja zimnego bufetu na imprezy o każdej porze roku.
Najpopularniejsze przystawki na zimno – kanapki
Szukasz pomysłu na pyszne przystawki na zimno – sprawdź propozycje na stronie przepisy.pl. Znajdziesz tu mnóstwo inspiracji na przystawki, które idealnie wkomponują się w menu domowego przyjęcia dla przyjaciół lub rodziny. Obowiązkowym akcentem na domowych przyjęciach są kanapki. Wygodna formuła jedzenia tych przekąsek sprawia, że nie potrafimy sobie wyobrazić bez nich żadnego spotkania. Warto jednak spróbować czegoś nowego i urozmaicić klasyczną kanapkę na bazie pieczywa, warzyw i wędliny. Czosnkowa ciabatta z pomidorami to pomysł na wielki popis. Chrupiące kanapki o intensywnym smaku czosnku, orzeźwiających pomidorów, delikatnej mozzarelli i aromatycznej bazylii przygotujesz zaledwie w 15 minut.
Bagietki i ciabatty zamiast kanapek
Kruche bagietki i ciabatty wybornie smakują zanurzone w aksamitnym sosie z niebieskiego sera pleśniowego. Alternatywą dla kanapek są także kruche babeczki z warzywami lub roladki z tortilli z różnym nadzieniem. Smaczne i kolorowe roladki możesz faszerować dowolnym mięsem i warzywami. Przed pokrojeniem zwiniętej w rulon tortilli dobrze wbić w nią krótkie wykałaczki. Dzięki temu roladki będą zwarte a farsz nie będzie z nich wypadał. Pszenne placki tortilli można z powodzeniem zastąpić plackami z ciasta naleśnikowego.
Warzywne przystawki
Miłośnicy warzyw zasmakują np. w bakłażanie w oliwie, dyni z pieca lub plastrach cukinii w oleju. Miękki, rozpływający się w ustach miąższ warzyw tworzy idealną kompozycję z właściwie dobranym bukietem przypraw. Całość smakuje wybornie i mistrzowsko wygląda.