Mąka 00 – co ją wyróżnia i dlaczego jest najlepsza do przygotowania pizzy?

Mąka

WSPÓŁPRACA | Chcąc realizować się w nowej roli Doskonałej Pani Kuchni, warto znać sekrety mistrzów. Dziś o pizzy, której możesz skosztować na każdym kroku we włoskich tawernach. Głównie – nic dziwnego – we Włoszech, ale i w Polsce. Możesz także spróbować zrealizować swoje kulinarne marzenie i przyrządzić oryginalną włoską pizzę w swoich własnym domu.

Tradycyjna włoska pizza – sekrety

Tradycyjna włoska pizza nie ma sobie równych. To zasługa nie tylko odpowiedniej receptury, ale przede wszystkim doskonałej jakości składników. Kluczową rolę odgrywa głównie mąka – to od niej zależy smak pieczonego spodu. Dlatego we włoskich trattoriach oraz najlepszych restauracjach, takich jak np. Stary Lwów w Rzeszowie, numerem jeden jest mąka 00. Co ją wyróżnia? Sprawdź.

Ciasto na pizzę może powstać właściwie z każdej mąki. Niezależnie od tego, czy użyjesz mąki pszennej do wypieku chleba, mąki tortowej czy mąki  pełnoziarnistej, uda Ci się przygotować drożdżowy spód. Musisz jednak liczyć się z tym, że przyrządzona w ten sposób pizza nie będzie smakiem dorównywać tradycyjnej pizzy wypiekanej w popularnych lokalach, np. Stary Lwów w Rzeszowie. Ma tu znaczenie nie tylko jakość, ale przede wszystkim rodzaj mąki.

Mąka 00, czyli jaka?

Podział na poszczególne typy wynika ze spalania próbki mąki w specjalnym piecu – w temperaturze ok. 950oC. Jeśli mąka jest dobrze oczyszczona i jednocześnie zawiera mniej substancji mineralnych, tym mniej popiołu po niej pozostanie. Mąka 00 oznacza zatem, że po jej spaleniu pozostała znikoma ilość popiołu.

Mąka 00 jest mąką włoską. Charakteryzuje się bardzo wysokim stopniem zmielenia – niemal na pył. Jest więc bardzo lekka, w przeciwieństwie do razowej typu 2000. Dlatego też wypiekane z niej ciasto jest miękkie oraz delikatne.

Mąka 00 ma znaczenie

Tym, co sprawia, że pizza włoska jest niepowtarzalna w smaku, jest właśnie mąka 00. Jej właściwości związane m.in. z bardzo drobnym mieleniem przekładają się na wyjątkowe walory.

Ciasto po upieczeniu w kamiennym piecu opalanego drewnem (lub na płycie z kamienia) staje się chrupiące na zewnątrz oraz przyjemnie miękkie w środku. Wyróżnia się optymalną wilgotnością – nie jest zbyt suche. Jednocześnie nie nasiąka sosem pomidorowym, zachowując swoją chrupkość.

Alternatywa dla mąki 00

Najlepsze restauracje, np. Stary Lwów w Rzeszowie nie mają problemu z tym, by dotrzeć do dostawców najlepszego rodzaju mąki, dlatego w takich lokalach zawsze można liczyć na chrupiącą pizzę. Zdarzają się też pizzerie, które bazują na zamiennikach mąki 00.

Chcąc uzyskać efekt maksymalnie zbliżony do ciasta przyrządzonego z mąki włoskiej, warto sięgnąć po mąkę o średniej zawartości białka. Jeśli protein w mące będzie zbyt dużo, ciasto stanie się bardzo twarde. Zbyt mała ilość białka może natomiast skutkować gumowatym ciastem.

Jeżeli masz ochotę na prawdziwą pizzę, wcale nie musisz jechać do Włoch. Wystarczy, że odwiedzisz restaurację, która do przyrządzania ciasta wykorzystuje wyłącznie tradycyjną mąkę typu 00. To gwarancja doskonałego smaku, który daje wyjątkową radość z jedzenia.

Domowa pizza z mąki 00

Mąka 00 jest też do kupienia w niektórych polskich sklepach, jeśli masz ochotę na domową pizzę. My będziemy próbować, a przy okazji odwiedzimy Stary Lwów, zahaczymy o Florencję , bo przecież wszystkie drogi prowadzą do Rzymu i na dobrą pizzę zawsze warto się wybrać. 🙂

Tagi :
mamafit

Hania, nadaktywna mama dwójki, fitnesska, humanistka. Na blogu piszę o zdrowiu, aktywności, rozwoju, relacjach i o tym, jak łapać życie garściami, cieszyć się dziećmi i jednocześnie rozwijać pasje. Tak, można :) Rozgość się :)

Przeczytaj również
  • Alka Chęcińka

    Rzadko kiedy udaje się w Polsce znależć dobrą mąkę typu 00 niestety 🙁 ja za to lubię eksperymentować trochę z różnymi rodzajami mąk, czasem wychodzi czasem nie 😉 ale chyba najlepsza wersja fit to ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej, ale tej z lubelli, próbowałam innych to już nie wyszło takie dobre, nie wiem czemu :O

    • MamaFit

      O! Zdrowo, muszę wypróbować! 🙂

    • O! Dzięki za inspirację, muszę wypróbować 🙂

  • pizzajola

    mąka 00 to ściema handlowców tak mąka musi być typ 00 ale musi mieć oznaczenie w – czyli jaka jest moc mąki jeśli to ma tzn jest kontrolowana i mamy pewnośc ze zawsze jest stałej jakości brak oznaczenia to wielka niewiadoma co jest w środku

    • MamaFit

      O proszę, zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć

    • Dzięki za info, zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć

  • Marta Bielski

    Słusznie napisane, a w restauracji Lwów chciałabym zjeść tradycyjne potrawy kreskowe, a nie pizzę. Chyba, że jest to tradycyjna pizza lwowska.

  • Deminka Minka

    ten sam niesmak poczułam

  • rene

    Mnie to zastanawia, dietetycy biją na alarm jak niezdrowa jest oczyszczona mąka, a tu proszę peany na temat tak oczyszczonej mąki, że żadne minerały nie pozostały:). I jak to się ma do tak polecanego razowego pieczywa?
    Co do pizzy ja uważam, że najlepsza jest z mąki chlebowej na zakwasie.
    W domu także uda się przygotować pizzę nie odbiegającą od tej z restauracji i 4 razy tańszą.
    Podaję przepis na spód do dużej pizzy, który stosuję od lat. 1,5 szklanki mąki (polecam tortową Lubellę bo daje powtarzalny efekt), pół szklanki ciepłej wody, 2 dag świeżych drożdży, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soli. Są dwa warunki udanego ciasta: wyrabiać minimum 10-15 minut oraz po nałożeniu składników, przed włożeniem do pieca, pozwolić ciastu odpocząć 20 minut. Piecze się krótko w najwyższej temperaturze jaką jest w stanie osiągnąć piekarnik. Niezbędnym warunkiem jest także dobra mozarella. Galbani, dostępna w każdym dyskoncie, spełnia moje oczekiwania. Na tę proporcję wystarczy 150 gr.

    A tak na marginesie. Dopóki Amerykanie nie rozpropagowali pizzy jako idalny fastfood (niski koszt i szybkość wykonania) pizza była popularna w jednym z regionów Włoch i to jako przekąska, nie danie główne. Było to tanie jedzenie pozwalające zaspokoić pierwszy głód i należało podobnie jak past do pierwszych dań. Dania główne we Włoszech do przede wszystkim doskonałej jakości mięsa i warzywa, wołowina i cielęcina.
    Wg moich obliczeń, wykonanie dużej pizzy z szynką w domu kosztuje mniej niż 10 zł.

  • Nigel

    Bez urazy ale tragiczny wpis o niczym. 0 informacji, 0 rzetelnej wiedzy. Lanie wody. Jak taka treść się pozycjonuje w google. Chyba za mało artykułów na ten temat. Dobrze już dobrze, pojadę do…gdzie by tu…no tak, do Starego Lwowa w Rzeszowie, no przecież