Mąka 00 – co ją wyróżnia i dlaczego jest najlepsza do przygotowania pizzy?

WSPÓŁPRACA | Chcąc realizować się w nowej roli Doskonałej Pani Kuchni, warto znać sekrety mistrzów. Dziś o pizzy, której możesz skosztować na każdym kroku we włoskich tawernach. Głównie – nic dziwnego – we Włoszech, ale i w Polsce. Możesz także spróbować zrealizować swoje kulinarne marzenie i przyrządzić oryginalną włoską pizzę w swoich własnym domu.
Tradycyjna włoska pizza – sekrety
Tradycyjna włoska pizza nie ma sobie równych. To zasługa nie tylko odpowiedniej receptury, ale przede wszystkim doskonałej jakości składników. Kluczową rolę odgrywa głównie mąka – to od niej zależy smak pieczonego spodu. Dlatego we włoskich trattoriach oraz najlepszych restauracjach, takich jak np. Stary Lwów w Rzeszowie, numerem jeden jest mąka 00. Co ją wyróżnia? Sprawdź.
Ciasto na pizzę może powstać właściwie z każdej mąki. Niezależnie od tego, czy użyjesz mąki pszennej do wypieku chleba, mąki tortowej czy mąki pełnoziarnistej, uda Ci się przygotować drożdżowy spód. Musisz jednak liczyć się z tym, że przyrządzona w ten sposób pizza nie będzie smakiem dorównywać tradycyjnej pizzy wypiekanej w popularnych lokalach, np. Stary Lwów w Rzeszowie. Ma tu znaczenie nie tylko jakość, ale przede wszystkim rodzaj mąki.
Mąka 00, czyli jaka?
Podział na poszczególne typy wynika ze spalania próbki mąki w specjalnym piecu – w temperaturze ok. 950oC. Jeśli mąka jest dobrze oczyszczona i jednocześnie zawiera mniej substancji mineralnych, tym mniej popiołu po niej pozostanie. Mąka 00 oznacza zatem, że po jej spaleniu pozostała znikoma ilość popiołu.
Mąka 00 jest mąką włoską. Charakteryzuje się bardzo wysokim stopniem zmielenia – niemal na pył. Jest więc bardzo lekka, w przeciwieństwie do razowej typu 2000. Dlatego też wypiekane z niej ciasto jest miękkie oraz delikatne.
Mąka 00 ma znaczenie
Tym, co sprawia, że pizza włoska jest niepowtarzalna w smaku, jest właśnie mąka 00. Jej właściwości związane m.in. z bardzo drobnym mieleniem przekładają się na wyjątkowe walory.
Ciasto po upieczeniu w kamiennym piecu opalanego drewnem (lub na płycie z kamienia) staje się chrupiące na zewnątrz oraz przyjemnie miękkie w środku. Wyróżnia się optymalną wilgotnością – nie jest zbyt suche. Jednocześnie nie nasiąka sosem pomidorowym, zachowując swoją chrupkość.
Alternatywa dla mąki 00
Najlepsze restauracje, np. Stary Lwów w Rzeszowie nie mają problemu z tym, by dotrzeć do dostawców najlepszego rodzaju mąki, dlatego w takich lokalach zawsze można liczyć na chrupiącą pizzę. Zdarzają się też pizzerie, które bazują na zamiennikach mąki 00.
Chcąc uzyskać efekt maksymalnie zbliżony do ciasta przyrządzonego z mąki włoskiej, warto sięgnąć po mąkę o średniej zawartości białka. Jeśli protein w mące będzie zbyt dużo, ciasto stanie się bardzo twarde. Zbyt mała ilość białka może natomiast skutkować gumowatym ciastem.
Jeżeli masz ochotę na prawdziwą pizzę, wcale nie musisz jechać do Włoch. Wystarczy, że odwiedzisz restaurację, która do przyrządzania ciasta wykorzystuje wyłącznie tradycyjną mąkę typu 00. To gwarancja doskonałego smaku, który daje wyjątkową radość z jedzenia.
Domowa pizza z mąki 00
Mąka 00 jest też do kupienia w niektórych polskich sklepach, jeśli masz ochotę na domową pizzę. My będziemy próbować, a przy okazji odwiedzimy Stary Lwów, zahaczymy o Florencję , bo przecież wszystkie drogi prowadzą do Rzymu i na dobrą pizzę zawsze warto się wybrać. 🙂