Domowa spiżarnia – jak ją zorganizować?

Domowa spiżarnia

WSPÓŁPRACA | Domowa spiżarnia to fenomenalne miejsce na domowej roboty przetwory i gwarancja jeszcze lepszego zorganizowania Twojej kuchni. Jak ją urządzić?

Domowa spiżarnia – co warto wiedzieć na początek

Po pierwsze pamiętaj, że optymalna temperatura dla spiżarni waha się od 10 do 15 stopni. Musisz więc urządzić swoją spiżarnię w chłodnym miejscu, z dala od wszelkich źródeł ciepła jak kaloryfer czy piecyk. Pomieszczenie musi być zaciemnione, suche i wentylowane.

Meble i ściany, czyli jak się urządzić

Domowa spiżarnia to… integralna, funkcjonalna część domu. By spełniała swoją funkcję jak najlepiej, w spiżarni musi panować porządek, pomyśl więc o tym, by ściany wyłożyć łatwo zmywalnymi płytkami lub kamieniem, który będzie ją dodatkowo chłodził. Jeśli wolisz farbę, wybierz tę lateksową – z łatwością daje się usuwać z niej zabrudzenia. Półki z surowego drewna pomaluj lakierem albo bejcą, w ten sposób uchronisz je przed wilgocią i butwieniem. Możesz też postawić na półki metalowe. Warto przykręcić je do ściany, aby nie przechylały się od ciężaru słoików i puszek. W tej sytuacji z pewnością przyda Ci się wybrana tutaj wkrętarka. Jeśli domowa spiżarnia sąsiaduje z kuchnią możesz pomyśleć o zgrabnym oddzieleniu tych dwóch pomieszczeń przez wstawianie harmonijkowych drzwi czy podwieszenie ciemnego materiału. A jeśli w Twojej spiżarni jest okno, zasłoń je specjalną siatką przeciwko owadom.

Jak zorganizować domową spiżarnię

Co przechowywać w spiżarni

Dodatkowe pomieszczenia gospodarcze służą głównie po to, by przechowywać w nich nadmiar żywności z długim terminem spożycia. Będą to więc wszystkie puszkowane owoce, warzywa i konserwy. Paczki makaronów, ryżu, cukru i kasz czy słoiki pełne domowych dżemów, soków i innych przetworów. Domowa spiżarnia to także idealne miejsce, gdzie możesz też z powodzeniem trzymać butelki dobrego wina, dla których spiżarniana temperatura będzie idealna. Przechowuj w niej także sporadycznie używane sprzęty kuchenne albo produkty w nieestetycznych opakowaniach.

Jak utrzymać porządek w spiżarni

Zaopatrz się w zamykane pudełka i pojemniki różnej wielkości. Pomogą ci także wiklinowe kosze czy ozdobne kartony. Przestrzeń staraj się organizować tak, by na dolnych półkach umieszczać przedmioty ciężkie i te, które potrzebują chłodnej temperatury. Będą to więc warzywa, owoce i kamionkowe garnki z kiszonkami. Wyżej stawiaj mniejsze słoiki, butelki i konserwy. A na samej górze artykuły sypkie. Aby domowa spiżarnia dobrze Ci służyła, średnio co dwa tygodnie sprawdzaj, czy zapasy się nie psują. Wyrzuć rdzewiejące puszki i sprawdź, czy w suchych produktach nie zadomowił się żaden intruz (sprawdź jak postępować w takim przypadku tutaj).

Jak zorganizować domową spiżarnię

Zalety spiżarni, czyli dlaczego warto

Spiżarnia pomaga Ci przede wszystkim utrzymywać porządek w domu. Zwiększa przestrzeń kuchni, na której blatach i szafkach nie musisz już trzymać paczek z cukrem czy makaronem. Jeśli znajduje się blisko kuchni – skraca czas przygotowywania posiłków. Ułatwia organizowanie przestrzeń dla naszych produktów spożywczych. Pozwala na przygotowanie większej ilości kompotów, dżemów i soków i zwiększa dostępność do nich – Twoi domownicy chętniej będą uczęszczać do czystej, przykuchennej spiżarni niż pełnej pajęczyn piwnicy pod schodami.

mamafit

Hania, nadaktywna mama dwójki, fitnesska, humanistka. Na blogu piszę o zdrowiu, aktywności, rozwoju, relacjach i o tym, jak łapać życie garściami, cieszyć się dziećmi i jednocześnie rozwijać pasje. Tak, można :) Rozgość się :)

Przeczytaj również