Faworki fit na Tłusty Czwartek – przepis
Faworki czy pączki? Co wolicie na Tłusty Czwartek? Ten tradycyjny przepis na faworki (chruściki) jest bardzo prosty. A jak sprawić by były nieco bardziej fit?
Właściwie chyba tradycyjnie w Tłusty Czwartek powinno zjeść się pączka, ale nasza domowa tradycja nakazuje faworki zamiast pączków. Po pierwsze: łatwiejsze w wykonaniu, po drugie: lżejsze, po trzecie: zwyczajnie faworki czy inaczej chruściki bardziej nam smakują. Inna sprawa, że pączków sami nigdy jeszcze nie robiliśmy, a te kupowane to nie to samo (babcia robiła pączki to wiem jak smakuje pączek domowej roboty, mmmmm… przepysznie!).
Nasz przepis na faworki to tradycyjny przepis z Kuchni Polskiej (określany tam jako CHRUST).
Przepis na faworki
- mąka 20 dkg
- 3-4 łyżki gęstej śmietany (zamiast śmietany daliśmy jogurt i maślankę, stąd „fit” 😉 )
- 3 żółtka
- sól
- 1 łyżka spirytusu
oraz:
- olej około 2 szklanek (my używamy rzepakowego)
- cukier puder do posypania
a ponadto
- stolnica
- wałek
- średniej wielkości garnek do smażenia
- durszlak do odsączenia gotowych faworków
Jak zrobić chrupiące faworki?
Składniki mieszamy na jednolitą masę, ciasto przekładać i ubijać wałkiem, coby nabrało powietrza, a następnie rozwałkować cienko (na ok. 1 – 2 mm, a im cieniej, tym lepiej, bo bardziej chrupiące wychodzą). Kroimy na prostokąty o szerokości 2-2,5 cm, długość około 10 cm. W środku przecinamy i ręcznie robimy faworkowego zawijaska (wkładając jedną część w dziurę i wyjmując pod spodem).
U nas tą misterną pracę wykonuje Mała. Tata zajmuje się wyrobieniem i ubiciem ciasta, ja smażę, a Młody dołącza poprzez entuzjastyczne „O!” na gotowe. 🙂
Faworki smażenie
Kiedy wszystko już gotowe, a olej w garnku rozgrzany (możemy sprawdzić temperaturę wkładając jednego faworka na próbę, jeśli utonie i będzie się gotował to znak, że temperatura jest za niska, powinien od razu zaskwierczeć i pływać po wierzchu, rumieniąc się pod wpływem temperatury). Smażymy po obu stronach aż do uzyskania ładnego złotego koloru, wyjmujemy i odsączamy na durszlaku.
Po wyschnięciu przekładamy do miski, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego! 🙂