Sałatka orzechowa roszponka

Sałatka

Sałatka pełna zdrowia i oryginalnego smaku. W roli głównej warzywa i owoce okraszone siemieniem lnianym, sezamkiem i olejem orzechowym. Idealna jako przekąska na drugie śniadanie albo lekka kolacja. To nasza nowość. Serwuje MISZCZ Zdrowej Kuchni MamaFit.

Czasami mamy ochotę na coś innego i lekkiego, zwłaszcza kiedy pofolgujemy sobie trochę ze słodkościami. Ta sałatka, którą przygotowuje się dosłownie ekspresowo, ma w sobie wszystko: mnóstwo witamin z warzyw i owoców, zdrowy tłuszcz z orzechów włoskich, siemię lniane. Jest lekka, smaczna i pięknie się prezentuje. Daliśmy to, co było pod ręką, jako bazę traktując roszponkę. A co Wy byście dodali? Podzielcie się swoimi modyfikacjami. 🙂

Orzeszkowa sałatka z roszponką i kalafiorem

Składniki na 2 porcje sałatki:

  • 2-3 kwiatki surowego kalafiora
  • 2 garście roszponki
  • 1 pomarańcz
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 1 gruszka
  • 10 orzechów (nerkowce)
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1 sezamek
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich

Przygotowanie (max 10 minut):

Warzywa i owoce myjemy, kroimy. Roszponkę dodajemy w całości. Orzechy nerkowca, suszone pomidory kroimy na drobne kawałki, kruszymy sezamek i dodajemy do miski. Dosyp siemienia lnianego, zalej olejem z orzechów włoskich i wymieszaj. I sałatka już gotowa!

Sałatka

Sałatka ma delikatny słodkawy smak, jest sycąca. Wszystkie składniki dobrze się komponują. Ozdobi stół podczas wizyty gości (ale nie postoi długo, gwarantuję Wam!). Wyjątkowo udana! Polecamy 🙂

Smacznego!

Zapisz

Zapisz

mamafit

Hania, nadaktywna mama dwójki, fitnesska, humanistka. Na blogu piszę o zdrowiu, aktywności, rozwoju, relacjach i o tym, jak łapać życie garściami, cieszyć się dziećmi i jednocześnie rozwijać pasje. Tak, można :) Rozgość się :)

Przeczytaj również