Sałatka orzechowa roszponka
Sałatka pełna zdrowia i oryginalnego smaku. W roli głównej warzywa i owoce okraszone siemieniem lnianym, sezamkiem i olejem orzechowym. Idealna jako przekąska na drugie śniadanie albo lekka kolacja. To nasza nowość. Serwuje MISZCZ Zdrowej Kuchni MamaFit.
Czasami mamy ochotę na coś innego i lekkiego, zwłaszcza kiedy pofolgujemy sobie trochę ze słodkościami. Ta sałatka, którą przygotowuje się dosłownie ekspresowo, ma w sobie wszystko: mnóstwo witamin z warzyw i owoców, zdrowy tłuszcz z orzechów włoskich, siemię lniane. Jest lekka, smaczna i pięknie się prezentuje. Daliśmy to, co było pod ręką, jako bazę traktując roszponkę. A co Wy byście dodali? Podzielcie się swoimi modyfikacjami. 🙂
Orzeszkowa sałatka z roszponką i kalafiorem
Składniki na 2 porcje sałatki:
- 2-3 kwiatki surowego kalafiora
- 2 garście roszponki
- 1 pomarańcz
- 10 pomidorów koktajlowych
- 6-8 suszonych pomidorów
- 1 gruszka
- 10 orzechów (nerkowce)
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1 sezamek
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
Przygotowanie (max 10 minut):
Warzywa i owoce myjemy, kroimy. Roszponkę dodajemy w całości. Orzechy nerkowca, suszone pomidory kroimy na drobne kawałki, kruszymy sezamek i dodajemy do miski. Dosyp siemienia lnianego, zalej olejem z orzechów włoskich i wymieszaj. I sałatka już gotowa!
Sałatka ma delikatny słodkawy smak, jest sycąca. Wszystkie składniki dobrze się komponują. Ozdobi stół podczas wizyty gości (ale nie postoi długo, gwarantuję Wam!). Wyjątkowo udana! Polecamy 🙂
Smacznego!