Nasiona chia na drugie śniadanie
Nasiona chia odkryłam niedawno, jeszcze nie wypróbowałam wszystkich możliwych kombinacji, jeszcze się nimi cieszę. Były już babeczki z nasionami chia, robiłam też zupę, do której je dodałam, a dziś wypróbowałam nasiona chia na drugie śniadanie. Coś zamiast owsianki, kanapki czy jogurtu z owocami.
Przyrządzanie jest bardzo proste, efekt jak na zdjęciu. Całość lekka, smaczna, doda energii, witamin, pobudzi koncentrację i pozwoli spokojnie dotrwać do obiadu. Czas przygotowania kilka minut (wcześniej trzeba przygotować wodę z nasionami chia).
Składniki na zdrowy deser z nasionami chia dla 1 osoby
- pół szklanki wody (przegotowana lub mineralna)
- nasiona chia dwie – trzy łyżki
- banan
- kiwi
- dodatki j.n.
Dodatki do smaku wg uznania
- garść płatków kukurydzianych/ owsianych
- kilka kropel cytryny
- jagody goji/ żurawina/ rodzynki
- orzeszki laskowe/ włoskie
Przygotowanie
Jest bardzo proste. Wcześniej przygotowujemy nasiona chia, w tym celu do wody dodajemy powoli nasiona chia, mieszając. Powstanie galaretowa substancja, która będzie bazą.
Rozgniatamy dojrzałego banana, dodajemy do „galaretki” chia. Mieszamy. Kroimy drobno kiwi, dodaj, wymieszaj. Dodatki takie jak płatki, orzeszki, rodzynki i cytrynę dodajemy według własnych kubków smakowych.
Gotowe!
Tu dygresja: nasiona chia z wodą nie wyglądają najapetyczniej, ale kiedy wymieszamy je z czymś, jest znacznie lepiej. Tak przygotowana baza może spędzić w lodówce nawet kilka dni. Możesz dodawać po łyżce do jogurtu, sosów, zupy, wzbogacając potrawy w witaminy, minerały, kwasy omega-3 i białko, których bogatym źródłem są chia (więcej info o nasionach chia tutaj). Co ważne, nasiona chia nie mają smaku, nie zepsujemy więc dzieciom ulubionej potrawy. 😉
Smacznego!