Przepis na guacamole z awokado

Awokado, guacamole – te obce nazwy nie mówią nic, dopóki nie spróbujesz. Awokado to owoc z Ameryki Południowej i Środkowej, bogaty w witaminy, składniki mineralne i zdrowe tłuszcze. Mówi się, że to owoc dla odchudzających się, bo sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Ale nie tylko.
Przede wszystkim awokado zawiera witaminy E, A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy niezbędny dla kobiet w ciąży. Znajdziesz tam też wapń, potas i fosfor oraz błonnik, ważny dla utrzymania jelit w porządku. Zatem – warto awokado włączyć do swojej codziennej diety.
Ja spotkałam się z nim dzięki dietetyk Beacie Kiernickiej z mojdietetyk.pl, o czym pisałam tutaj: Po co i kiedy do dietetyka. Raczej omijam to, czego nie znam, mam niestety dość wąski repertuar diety (co się dziwić dzieciom) i raczej nie lubię nie polskich owoców, bo nie są pysznie kwaśne, ale, od czasu do czasu jednak dla urozmaicenia menu takie nowości są wręcz wskazane.
I teraz tak. Są dwa rodzaje awokado – zielone i… hmm… bordowe? To drugie jest jak dla mnie lepsze, bardziej słodkie. Generalnie do przyrządzenia pasty z awokado, czyli guacamole, potrzebny jest jeden dojrzały owoc. Twardy będzie cierpki w smaku, gorzkawy.
Guacamole – jak to się robi?
Bardzo prosto, co jest najważniejsze jak dla mnie 😉
Przepis na guacamole
- Dojrzałe awokado
- Sok z cytryny lub limonki
- Papryczka ostra lub chili w proszku (ja dodaję paprykę w proszku)
- Kiełki brokuła (opcjonalnie, nie dodawałam)
- Sól i pieprz do smaku
Owoc awokado przecinamy wzdłuż, wyciągamy pestkę, wydrążamy miąższ. Dodać cytrynę, przyprawy, kiełki. Wymieszać. Gotowe!!! 🙂

To awokado mogłoby być trochę bardziej dojrzałe, byłoby smaczniejsze

Miąższ awokado wydrążamy do miski

Guacamole się robi

Guacamole gotowe! 🙂
Takie proste przepisy to ja kocham <3 🙂
Podawać z chlebem, pomidorem, wszelką zieleniną. Na zdrowie! 🙂

Kanapka z guacamole
Daj znać, jak Ci smakuje!
Za przepis dziękuję dietetyk Beacie Kiernickiej z poradni Mój Dietetyk z Poznania.
Fot. tytułowe: pixabay.com